آفت دهان بعد از عمل بینی
چرا آفت دهان بعد از عمل بینی اتفاق می افتد؟ شاید سوال بسیاری از مراجعین جراحی بینی باشد که آفت دهان بعد از عمل بینی اتفاق می افتد یا خیر؟ آیا زخم های دهانی بعد از عمل بینی با جراحی بینی در ارتباط است یا خیر؟ راه های درمان آفت دهان کدامند؟ برای یافتن جواب این سوال ها تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
معمولا آفت علت هــای مختلف و ناشــناخته ای دارد ولی مهمتریــن عوامل ایجــاد آن عبارتند از: استرس، حساســیت به بعضی وسایل مانند وسایل دنداپزشــکی، حساســیت به بعضی از مواد غذایی مانند مرکبات، گوجه فرنگی، توت فرنگی و انجیر. آفت های پیچیده بیشــتر به علت نقص سیســتم ایمنی در بدن، کمبود عناصری مانند روی، اســید فولیک و یا کمبــود ویتامیــن B12 در بدن اتنفاق می افتد، همچنین بعضی از بیماری های دســتگاه گوارش، ژنتیک، عوامل هورمونی و سیگار نیز می تواند باعث بوجود آمدن آفت باشد.
آشنایی با سایر مطالب مفید و خواندنی دکتر بهنام خرمی جراح بینی اصفهان :
- رینوپلاستی چیست، ومشکلاتی که رینوپلاستی می تواند برطرف نماید؟
- جراح فک اصفهان
- خونریزی بعد از عمل جراحی بینی
- عوارض جراحی بینی در سن پایین
- برای عفونت لثه به چه دکتری مراجعه کنیم؟
- جراح بینی اصفهان
- مراقبت های قبل از عمل بینی
- مراقبت های بعد از عمل بینی
- نتیجه جراحی بینی استخوانی چگونه است؟
- عوارض بیهوشی در سن پایین
دلیل آفت دهان بعد از عمل بینی
آفت دهان بعد از عمل بینی یا همان زخم های کوچکی که در بسیار از اوقات افراد در داخل دهان خود با آن مبتلا می شوند را استوماتیت گفته می شود. این بیماری یکی از بیماری های شایع در دهان و دندان می باشد که رنگی سفید مایل به رنگ زرد یا خاکستری دارد. این زخم های به صورت بیضی یا گرد هستند و بیشتر بزرگسالان با آن درگیر می باشند.
این آفت های دهانی معمولا در بخش های نرم تر دهان مانند لب ها، داخل گونه ها و زبان ایجاد می شوند. گاهی این آفت ها خود به خود بهبود می یابند و نیاز به درمان ندارند. اما پس از گذشت مدتی همچنان در همان قسمت یا قسمت جدیدی از دهان دوباره ظاهر می شوند. آفت دهان از شایع ترین انواع زخم های دهان است که تقریبا ۲۰ درصد از انسان ها در کل جهان با آن درگیر هستند. علم ثابت کرده است که زنان نسبت به مردان بیشتر دچار این عارضه می شوند و گاهی امکان دار این عارضه ارثی باشد. این زخم های بسیار کوچک هستند و قطر ها از یک میلی متر کمتر است.
عوامل ایجاد آفت دهان بعد از عمل بینی
عمل بینی یک جراحی بسیار حساسی است که باید توسط یک متخصص انجام شود. گاهی سوال می شود در فرایند بینی آفت دهان بعد از عمل بینی اتفاق می افتد؟ بخشی از فرایند بهبودی بعد از جراحی بینی بر عهده فرد است و باید با آگاهی از تمام عوارض بعد از عمل و انجام مراقبت های لازم به کاهش عوارض و تسریع بهبودی اقدام شود. یافتن اینکه این بیماری به چه دلیل ناشی می شود بسیار دشوار است و می توان عوامل زیر را ناشی از آن دانست:
- آلرژی به عادت های نادرست در بهداشت دهان و دندان، شرایط اسیدی و مواد غذایی
- رژیم غذایی بدون آهن، روی B12 و ویتامین
- خمیر دندانی که حاوی سدیم لوریل سولفات می باشد
- حساسیت به باکتری های موجود در دهان
- استرس عاطفی
- هورمون ها
- کشیدن سیگار
- بیماری های گوارشی مانند بیماری کرون یا سلیاک
- اختلالات خود دستگاه ایمنی مانند بیماری بهجت
- ضعف در سیستم ایمنی بدن مانند پیوند عضو، ایدز، آنفولانزا
- کمبود در تغذیه ای
- سرطان دهان
هرچند گاهی برخی از داروها نیز امکان دارد در ایجاد زخم های دهانی دخیل باشند که می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- آسپرین
- داروهای ضد التهاب
- مسدود کننده ها
- نیکوتین که در بیشتر موارد نیکوتین خوراکی
- دارو های شیمی درمانی
- داروهای سرکوب کننده سیستم دفاعی بدن
- پنی سیلامین
- داروهای سولفات
- فنیتوئین
- آنتی کولینرژیک
- مهارکننده های اجتماع پلاکتی
- وازودیلاتورها
- مهار کننده پروتئین
- آنتی بیوتیک
- ضد ویروس
- ضد فشار خون
گاهی آفت های دهانی ناشی از خوردن غذا های گرم و تند، سبزیجات و میوه های اسیدی، استرس و آسیب های جزئی در بخش های داخلی دهان می باشند.
درمان آفت دهان بعد از عمل بینی
برای درمان آفت دهان (از جمله هنگامی که آفت دهان بعد از عمل بینی اتفاق می افتد) راه کار های متفاوتی وجود دارد که می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- دارو های موضعی
گاهی از پمادها و ژل های موضعی برای کاهش التهاب و تسکین درد و پیشگیری از عفونت برای زخم های دهانی استفاده می شود که این داروهای موضوعی دارای دو نوع اصلی هستند:
- داروهای ضد درد
از ژل هایی مانند لیدوکائین و بنزوکائین برای تسکین ناراحتی و درد استفاده می شود که مستقیما بر روی قسمت زخم شده قرار می گیرد.
- داروهای ضد تورم یا التهاب موضعی
از داروهای استروئیدی مانند فلوسینونید یا تریامسینولون استونوید می توان برای ضد تورم و التهاب موضعی استفاده کرد. این داروها نیاز به نسخه پزشک ندارند. اما باید این داروهای ضد تورم یا التهاب را به دستور پزشک مصرف شوند.
راه های پیشگیری
همانطور که می دانید همیشــه پیشــگیری بهتر از درمان است، پس بهتر اســت برای این که خودمان و یا کودکان دلبندمان دچار آفت نشویم، از راه های زیر استفاده کنیم:
- عــدم اســتفاده از غذاهایی که مــی تواند باعث تحریک دهان و نسج دهانی شود.
- جلوگیری از رفتارهای پر استرس برای کودکان.
- اجتناب از آسیب هایی حتی جزیی به نسج نرم دهان.
- تغذیه با مواد غذایی مکمل کـه بتواند عناصری مانند روی، اسید فولیک و هچنین ویتامین B12 را تامیین کند.
رعایت بهداشت درمان
معمولا آفت های دهانی خود به خود بعد از یک هفته برطرف می شــوند ولی برای کاهش درد و ناراحتی کودکان در هنگام غذا خوردن می توان از درمان های ذیل استفاده کرد:
- مسواک زدن بطور مرتب و رعایت بهداشت
- استفاده از ضد دردهایی مانند استامینوفن و بروفن
- اجتناب از مصرف غذاهای اسیدی، ترش و قندی و پرادویه
- اســتفاده از شربت رقیق شــده دیفن هیدرامین بصورت دهان شویه
نکته:
اگر آفت بعد از دو هفته درمان نشــد، و یا علایم آن بعد از 2 یــا 3 روز کاهش پیدا نکــرد و یا همچنین فواصل ایجاد آفت در دهان کوتاه شد و همچنین در مواردی که بعد از پیدایش آفت در دهان وزن کودک کم شــد، حتما باید به دندانپزشــک و یا متخصص تشخیص بیماری های دهان مراجعه شود.