دیپ بایت چیست؛ علل به وجود آمدن آن
دیپ بایت | دیدهاید که برخی افراد دندانهایشان به قدری جلو آمده است که در هنگام خندیدن و یا صحبت کردن، شما فقط نظارهگر فک بالای آنها خواهید بود؟ به نظرتان چنین مشکلی طبیعی است؟ در پاسخ باید بگوییم خیر. این عارضه دیپ بایت یا Deep bite نام دارد که افراد را روانه دندانپزشک نموده است.
دیپ بایت یک بیماری رایج فک و دهان است که به نحوه تراز شدن دندانهای جلو و پایین شما مربوط میگردد. اگر هنگام بستن فک، دندانهای جلوی فک بالایی شما بیش از حد، از دندانهای جلوی فک پایینی شما پایینتر قرار بگیرد، این عارضه یک ناهماهنگی دندانی در نظر گرفته میشود. دندانهای پایینی جلویی شما اگر چند میلیمتر یا بیشتر، جلوتر نشان داده شوند این روند امری کاملاً طبیعی است. اما اگر دندانهای بالایی شما بیش از ۴ میلیمتر روی دندانهای پایینی شما همپوشانی داشته باشند، این امر میتواند به عنوان یک بایت عمیق در نظر گرفته شود.
شما باید حتماً به دنبال درمان دیپ بایت باشید، زیرا میتواند باعث مشکلات بزرگتری برای سلامت دهان و دندان شما شود. مانند ایجاد زخم روی سقف دهان و پوسیدگی شدید دندانها در دراز مدت.
با مطالب خواندنی دکتر بهنام خرمی جراح فک اصفهان همراه باشید :
- مصرف راکوتان پس از جراحی بینی
- عمل بینی فانتزی و مراقبت های لازم
- جراح بینی اصفهان
- مواد غذایی مفید پس از جراحی بینی
- بهترین جراح بینی اصفهان
- تزریق کورتون بعد عمل بینی
- سولاریوم و آفتاب گرفتن بعد از جراحی بینی
تعریف دقیق دیپ بایت
Deep bite به نوعی مال اکلوژن بوده و این یک اصطلاح تخصصی در دندانپزشکی برای ناهماهنگی بین دندانهای بالا و پایین، از جمله دندانهای آسیاب پشتی شما در نظر گرفته شده است.
بایت عمیق زمانی اتفاق میافتد که هنگام بستن فک، دندانهای جلویی فک بالایی شما خیلی بیشتر از دندانهای فک پایین شما، پایینتر بیایند. دندانهای پایینی که چند میلیمتر یا کمتر نشان داده میشوند به عنوان یک بایت عمیق در نظر گرفته میشوند.
علت به وجود آمدن دیپ بایت
Deep bite بر اساس علل مختلفی رخ میدهد. ولی در حالت کلی باید بدانید که این امر یک عارضه محسوب میشود و برای درمان آن باید حتماً به متخصص ارتودنسی مراجعه نمایید. برخی افراد از این مشکل به راحتی عبور میکنند و فکر میکنند چون دردی را برایشان ایجاد نمیکند، میتوانند آن را نادیده بگیرند.
دیپ بایت ممکن است بر اساس عوامل زیر در افراد رخ دهد:
- ژنتیک
- دندانهای از دست رفته
- آسیبهای وارد شده به ناحیه فک
- فک کوچک
- بایت عمیق ممکن است از دندان قروچه یا فشردن فکها به هم دیگر ایجاد شود .
- فضای کافی در دهان برای رشد دندانهای دائمی وجود ندارد.
یک بایت عمیق ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد، از کودکان خردسال گرفته تا بزرگسالان. برخی از افرادی که در سنین بزرگسالی دندان عقل در میآورند، به دلیل عدم فضای کافی در دهان، دندانهایی جلویی به سمت بیرون متمایل گشته تا فضای کافی برای رشد دندانهای عقل وجود داشته باشد. در بررسیها و تحقیقات جهانی نشان داده شده است که ۱۵ الی ۲۰ درصد از آمریکاییها از این مشکل رنج میبرند. انجمن ارتودنتیستهای آمریکا بیان میکند که از هر ۴ نفری که به دنبال درمان ارتودنسی هستند، ۱ نفر آنها از سنین بزرگسالان است و Deep bite را تجربه نمودهاند.
از کجا بفهمم که دیپ بایت دارم؟
برای این که متوجه شوید به این عارضه دچار هستید یا خیر، میتوانید سالانه یا هر شش ماه یک بار توسط دندانپزشک معاینه شوید. اگر شما والد هستید و نگران این مسألهاید که آیا فرزندتان به این عارضه دچار میشود یا خیر، حتماً این مسأله را با دندانپزشک در میان بگذارید. همانطوری که در بالا اشاره نمودیم، یکی از علل دیپ بایت ژنتیک است.
برای بزرگسالان این مسأله بسیار راحتتر قابل تشخیص است. انگشتان اشاره خود را بین دندانهای خود قرار دهید و با مکیدن انگشت شست به راحتی متوجه خواهید شد که دیپ بایت دارید یا خیر.
وقتی که انگشت را بین دو دندان قرار میدهید، فک پایین در حال حرکت بوده و فک بالایی به سمت جلو قرار میگیرد. به طور دقیق متوجه خواهید شد که فک بالا تمایل بیشتری به بیرون آمدن از دهان دارد.
راه دیگر این است که شما به مرور زمان متوجه تغییر در صحبت کردن خود خواهید شد. اگر جلوی آینه بایستید و چند کلمه صحبت کنید جلو آمدن دندانها به راحتی قابل تشخیص است.
راه بسیار آسانتری هم برای تشخیص بایت عمیق وجود دارد. دندانهای خود را از عقب روی همدیگر قرار دهید. متوجه خواهید شد که دندانهای بالایی روی دندانهای پایینی قرار نمیگیرند.
عوارض دیپ بایت
شاید در نگاه اول فکر کنید که وضعیت زیبایی شما به طور کلی تحت تاثیر قرار گرفته است. ولی باید بدانید که در دراز مدت باعث ایجاد آسیبهایی میگردد که شما باید چندین برابر بیشتر از هزینههای ارتودنسی برای برطرف شدن مشکل پول خرج کنید. وقتی که دندانهای فک بالایی کل سطح دندانهای پایینی را میپوشاند، به دلیل جوندگیهایی که رخ میدهد، نوک دندانهای قدامی کم کم تحلیل رفته و دچار پوسیدگی خواهد شد.
به عبارتی مقاومت دندانهای پایینی کم میشود و شکستگیهایی خفیف یا عمیق در دندانها رخ میدهد و شما باید علاوه بر تعمیر از برخی روشهای زیبایی همچون لمینت دندان برای پوشش دادن ناهمواریها استفاده کنید. عوارض دیپ بایت را اگر بخواهیم به شکل موردی لیست کنیم عبارتند از:
- دندانهای پایینی فرسوده گشته و ساختار کلی دندان را به خطر میافتد
- زخمهایی بر روی سقف دهان ایجاد میشود که ممکن است در حین غذا خوردن یا مصرف برخی نوشیدنیهای داغ اذیت شوید
- ساختار قرارگیری دندانها دچار تغییراتی خواهد شد و تا زمانی که نزد متخصص ارتودنسی مراجعه نکنید، مشکل پابرجاست
- ایجاد اختلال در مفصلهای ناحیه فک
- مشکلاتی را هنگام غذا خوردن یا آشامیدن احساس خواهید نمود
- ایجاد بیماریهای ناحیه لثه
همچنین به تعویق انداختن درمان یا انجام ندادن تمام جنبههای پزشکی، مانند استفاده نکردن درست از براکتهای ارتودنسی و یا جداسازی آنها در زمانی که پزشک تعیین ننموده است، آسیبهای جبران ناپذیری را به دنبال خواهد داشت. در نتیجه، ممکن است در ماههای آتی و یا سالهای بعد، به درمان بیشتر و گرانتری نیاز داشته باشید.