عارضه شکاف کام و درمان

عارضه شکاف کام

لب شکری و شکاف کام اشاره به بازبودن غیرطبیعی لب بالا و یا سقف دهان دارد. بخش های مختلف لب فوقانی در طی هفته ششم حاملگی در کنار هم قرار گرفته تا لب فوقانی را تشکیل دهند. تکامل کام بعداز تشکیل لب در اواخر سه ماهه اول حاملگی اتفاق می افتد. به دلیل تکامل جدا از هم لب و کام، امکان دارد بچه ای با لب شکری تنها، فقط با شکاف کام و یا هر دو به دنیا بیاید.


آشنایی با سایر مطالب مفید و خواندنی دکتر بهنام خرمی جراح بینی اصفهان :


جراح فک اصفهان | عارضه شکاف کام و درمان

جراحی لب شکری یا شکاف لب

کودک با شکاف لب یا کام ممکن است تحت چهار تا پنج عمل جراحی در طی دوره شیرخوارگی تا بلوغ قرار گیرد. این جراحی ها شامل ترمیم اولیه لب، ترمیم اولیه کام ، بازسازی حلق (فارنگوپلاستی)، پیوند استخوانی فک، جراحی های ارتوگناتیک فک بالا یا پائین و زیبائی بینی می باشند.

ترمیم شکاف کام عموماً در اواخر سال اول شیرخوارگی انجام میگردد، اگرچه زمان ایده آل از کودکی به کودک دیگر فرق می نماید. ترمیم در اطاق عمل و تحت بیهوشی عمومی صورت می پذیرد.

لب شکری و شکاف کام می تواند یک طرفه یا دوطرفه باشد. در جراحی لب شکری و شکاف کام، با برش های خاص، قسمتهای جدا به هم نزدیک تا یک لب واحد درست شود. ترمیم لب شکری عموماً در سه ماهگی صورت می گیرد، اگر چه زمان ایده آل از کودکی به کودک دیگر فرق میکند. چندین روش ترمیم لب شکری و شکاف کام وجود داشته که جراح براساس وضعیت لب شکری کودک شما، مناسب ترین را انتخاب می نماید. در طی رشد کودک ، اغلب نیاز به جراحی های تکمیلی موسوم به روتوش در جهت اصلاح هرگونه آشفتگی و یا بدشکلی که اغلب در طی زمان رخ میدهد را دارد.

چندین روش جراحی ترمیم شکاف موجود بوده که جراح به فراخور نوع شکاف یکی از آنها را برای ترمیم انتخاب می نماید.

آموزش های بعد از عمل

بعد از ترمیم شکاف کام، بخیه هایی در سقف دهان کودک شما وجود خواهد داشت. ممکن است شما قادر به دیدن این بخیه ها از بیرون دهان نباشید. گاه کودک شما ترشحاتی از بینی یا دهان خواهد داشت.

  1. اجتناب از دستکاری و قرار دادن اشیاء در دهان
  2. مسکن و آنتی بیوتیک برای مصرف در منزل تجویز می‌گردد.
  3. برای سه هفته از پستانک استفاده نگردد. زیرا امکان بازشدن بخیه ها وجود دارد.
  4. محدود نمودن دستها، حداقل به مدت سه هفته به طور مستمر ، به جز زمانی که تحت نظارت مستقیم والدین می باشد.
  5. هرگونه تب شدید، درصورت دریافت کافی مایعات
  6. بهتر است به مدت ۶ هفته بعد از جراحی از مصرف غذاهای سفت خودداری نمود و در طی این مدت میتوان از غذاهای نرم مثل فرنی و یا چرخ نمودن غذای خانواده برای مصرف کودک استفاده کرد.
  7. در موقع تغذیه ، کودک خود را در وضعیت نشسته یا نیمه نشسته قرار دهید.
  8. تغذیه کودک در وعده های متعدد ولی کم صورت می گیرد (بویژه هفته اول)

با مطالعه ادامه مقاله لب شکری و شکاف کام، ما را همراهی کنید.

جراح بینی اصفهان | درمان عارضه شکاف کام و درمان

راهنمای ارتودنسی در بیماران لب شکری و شکاف کام

ناهنجاری های دندانی فکی که در بیماران شکاف لب و کام مشاهده میشود بطور عمده ناشی از اختلالات جنینی بوده و به میزان نسبتاً کمتری ناشی از اعمال جراحی ترمیمی متعددی است که در ناحیه لب وکام این بیماران بطور اجتناب ناپذیری انجام می گیرند.

کمبود رشدی در فک بالا بنابر دلایل ذکر شده به همراه اختلال رشدی در فک پائین می تواند باعث بروز عدم هماهنگی شدید در رابطه بین فکی گردد. لذا جهت برقراری زیبایی مناسب صورت و نیز رابطه صحیح دندانی فکی پروتکل های درمانی ارتودنسی ویژه ای جهت این بیماران مطرح میباشد که میتوان آنها را به صورت زیر خلاصه نمود.

۱- انجام ارتوپدی فک در نوزاد تازه متولد شده قبل از انجام جراحی اولیه لب که از هفته اول یا دوم نوزادی شروع و تا قبل از جراحی ترمیمی لب درحدود ۱۲ -۱۰ هفتگی ادامه می یابد. این درمان اگرچه ندرتاً صورت می گیرد ولی چنانچه فاصله بین دوبخش لب که در اثر شکاف لب ایجاد شده زیاد باشد، جهت تسهیل در عمل جراحی لب و قبل از آن صورت می گیرد.

۲- فاز اول درمانهای ارتودنسی که بین سنین شش تا هشت سالگی شروع میشود و تا سن ۱۲ سالگی ادامه می یابد ، هدف از آن وسیع کردن قوس دندانی فک بالا و نیز ردیف نمودن نسبی دندانهای ثنایا و نیز تصحیح ناهنجاری بین فکی میباشد.

فاز اول درمانهای ارتودنسی می بایست قبل از انجام پیوند استخوان در سنین ۱۰-۹ سالگی صورت گیرد تا باعث ایجاد بستر مناسب جهت رویش دندانها در آرواره و در محل شکاف پرشده گردد. در این مرحله همچنین دندانهای اضافه پیرامون شکاف می بایست با یک طرح درمان مشخص خارج گردند. درمانهای این مرحله عمدتاً توسط دستگاههای متحرک ارتودنسی انجام میگیرد.

ترمیم و نگهداری دندانهای شیری و دائمی دراین مرحله ازعوامل کلیدی یک درمان موفق در این کودکان میباشد.

۳- فاز دوم درمانهای ارتودنسی که در حدود سنین ۱۲ سالگی و بعد از رویش کامل دندانهای دائمی میباشد. هدف از این درمان ردیف نمودن کامل دندانها و نیز در صورت امکان برقراری رابطه صحیح بین فکی است. این درمانها عمدتاً توسط دستگاههای ثابت ارتودنسی انجام شده و قادر به ایجاد زیبایی مناسب در ردیف ظاهری دندانها میباشد.

۴- فاز سوم درمانهای ارتودنسی که در بعضی از بیماران شکاف لب و کام که دچار ناهنجاری شدید فکی بوده و نیاز به جراحی فک دارند انجام می گیرد. این درمانها حدود سنین ۱۸-۱۷ سالگی و قبل از انجام جراحی فک انجام می گیرد.در صورتیکه اختلال در رابطه فکی بیمار زیاد بوده و درمان ارتودنسی فاز دو قادر به رفع آن نباشد نیاز به جراحی فک اجتناب ناپذیر بوده و می بایست متعاقب درمان ارتودنسی در پایان سن ۱۸ سالگی انجام گردد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *