تشخیص آندربایت
علائم و عوارض آندربایت | در صورت به وجود آمدن علائم فرد باید به سریعا به متخصص ارتودنسی مراجعه کند تا وضعیت فک و دندان وی مشخص شود. در این مراجعه باید حالت دندانها، شدت بیرونزدگی فک، فرم و شکل صورت و … مورد بررسی قرار گیرد. لازم به ذکر است که پس از رادیولوژی از دندانها و فک باید میزان و شدت ناهنجاری و همچنین علت آن تشخیص داده شود و اقدامات لازم برای درمان بیمار صورت گیرد.
هر چه سن بیمار کمتر باید درمان این ناهنجاری سادهتر خواهد بود. بیماران در رده سنی ۷ تا ۱۲ سال به راحتی درمان میشوند، اما بزرگسالان به دلیل کامل شدن رشد استخوانها سختتر و دیرتر درمان میشوند.
مطالب پیسنهادی و خواندنی دکتر بهنام خرمی جراح فک اصفهان :
- بیهوشی در عمل جراحی بینی
- جراح بینی اصفهان دکتر بهنام خرمی
- ترس از عمل جراحی بینی چیست؟
- بهترین جراح بینی اصفهان
- بررسی درمان و انواع ناهنجاری اپن بایت
- عمل جراحی پولیپ بینی
- مراحل جراحی زیبایی بینی
علائم و عوارض آندربایت کدامند؟
این ناهنجاری با علائم و عوارضی همراه هستند که سبب مشکلات زیادی در فک و صورت میشود. این علائم عبارتند از:
- عدم قرارگیری دندانها به صورت درست بر روی یکدیگر
- پوشاندن دندانهای بالایی توسط دندانهای پایینی
- به هم ریختن توازن صورت
- مشکل در گاز زدن انواع موادغذایی
- بروز مشکل در صحبت کردن و گفتار
- بیرون زدگی و بهم ریختگی دندانهای فک پایین
از دیگر عوارض این ناهنجاری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- به وجود آمدن اختلال در ظاهر و زیبایی و همچنین کاهش اعتماد به نفس
در این ناهنجاری دندانها نامنظم هستند و فرم فک و صورت تغییر پیدا میکند که این امر سبب از بین رفتن زیبایی چهره و کاهش میزان اعتماد به نفس میشود. این دسته افراد نمیتوانند به درستی صحبت کنند، بخندند و در برخی موارد حتی از ظاهر خود خجالت میکشند.
- بروز مشکل در بلعیدن و جویدن غذا
در این عارضه فرد برای جویدن، گاز زدن و حتی بلعیدن موادغذایی با مشکل رو به رو میشود. این مشکلات بیشتر در دندانهای عقبی حس میشود و با گذشت زمان ساییدگی در دندانها رخ میدهد.
- افزایش میزان آسیبپذیری دندانها
بیرون زدگی دندانها و نامنظم بودن آنها موجب آسیب بیشتر به دندانها، بوی بد دهان و حساسیت بیشتر آنها میشود. در صورتی که اتفاقاتی مانند تصادف، ضربه در ورزش، زمین خوردن به صورت و … به وجود آید، دندانهای حساس آسیبهای جدی میبینند.
آندربایت چگونه درمان میشود؟
برای درمان آندربایت با توجه به شدت ناهنجاری، سن بیمار و … میتوان از دو روش درمان در خانه و درمان دندانپزشکی بهره برد.
جراحی آندربایت
جراحی فک یکی از روشهای تهاجمی برای درمان مال اکلوژن کلاس ۳ است که با کمک بیهوشی انجام میپذیرد. در واقع جراحی فک هنگامی به عنوان روش درمان پروگناتیسم مندیبل مورد استفاده قرار میگیرد که از سن رشد بیمار گذشته باشد، استخوانهای ناحیه فک قادر به رشد نباشد، میزان جلو آمدگی فک پایین حاد و شدید باشد و بکارگیری روش ارتودنسی جواب ندهد. روش کار به این شکل است که جراح فک پایین را به محل صحیح خود منتقل کرده و سپس با استفاده از تجهیزات مخصوص مانند پیچ و پلاک آن را ثابت مینماید. در مجموع با درمان به موقع مال اکلوژن کلاس ۳ از این مزایا برخوردار خواهید شد:
- کاهش چشمگیر فشار روی دندانها، فک و عضلات صورت
- کاهش احتمال پوسیدگی دندانها و بیماریهای لثوی
- شستشو و تمیز نمودن آسانتر دندانها
- کاهش احتمال ایجاد شکستگی در دندانها
- عدم ایجاد اختلال مفصلی تمپورومندیبولار
دلیل ضروری بودن درمان آندربایت
درمان جلو آمدگی فک پایین تنها به دلیل زیبایی ظاهری نیست بلکه آسیبهای بسیار جدیتری به سلامت شما وارد میکند که جبرانناپذیر است. حتی اگر در این مورد با دندانپزشک یا متخصص ارتودنسی نیز صحبت کنید به شما خواهد گفت که درمان پروگناتیسم مندیبل کاملا ضروری است.
خود شما نیز اگر لیست عوارض این ناهنجاری را به دقت بخوانید ضروری بودن درمان را درک خواهید کرد. افراد مبتلا به این ناهنجاری مشکلاتی از قبیل سردردهای مزمن یا سوء هاضمه را تجربه میکنند که اینها برای سلامتی هر فردی خطرناک است و کیفیت زندگی افراد را به خطر میاندازد.
تفاوت آندربایت و اوربایت
در بایت صحیح، زمانی که دندانها بر روی یکدیگر قرار میگیرند، دندانهای فک بالایی به میزان بسیار کمی دندانهای فک پایین را میپوشانند. در صورتی که مقدار این پوشش از حد نرمال خارج شود به آن اوربایت میگویند. اما همانطور که تا اینجا گفتیم، آندربایت برعکس است و دندانهای فک پایین، دندانهای فک بالا را میپوشانند.
هر دوی این ناهنجاریها میتوانند زیبایی ظاهری فرد را از بین ببرند و سبب بروز مشکلاتی در گفتار، جویدن، بلعیدن و … داشته باشند. طبق بررسیهای انجام شده آندربایت بین ۵ تا ۱۰ درصد شایع است. اما تحقیقاتی در کل جهان نشان میدهد که احتمال به وجود آمدن این مشکل در آمریکاییها ۵٪ و در چینیها تا ۱۵٪ است که به دلایل ژنتیکی میباشد. این اختلاف میتواند به دلیل ژنتیک باشد.
بهترین سن برای درمان آندربایت کدام است؟
باید بگوییم که درمان هر چه زودتر آغاز شود بهتر است. یعنی اگر دریافتید که کودک شما به این ناهنجاری دچار شده است باید فورا به دندانپزشک مراجعه و درمان را شروع کنید. درمان زود هنگام باعث میشود تا فرد نیازی به ارتودنسی یا جراحی نداشته باشد یا در شرایطی از آن پیشگیری کند. درمان آندربایت را میتوان از سن ۵ سالگی آغاز کرد که تاثیر بسیار زیادی در درمان دارد. در صورتی که متوجه علائم این ناهنجاری نشدید از سن ۶ تا ۱۰ سال نیز میتوان نتایج خوبی از درمان گرفت.
آیا آندربایت تاثیری در ظاهر چهره فرد دارد؟
این ناهنجاری سبب بهم ریختن توازن صورت میشود که میتواند زیبایی ظاهری را تحت تاثیر قرار دهد و اعتماد به نفس افراد را پایین میآورد. در نتیجه درمان این ناهنجاری در سنین کم یا سنین بالا اهمیت چندانی ندارد و باید آن را آغاز کرد تا از آسیبهای جدیتر جلوگیری شود.
سن مناسب برای درمان آندربایت چه زمانی است؟
بهترین سن برای تشخیص، درمان و جلوگیری از تشدید میزان جلوزدگی فک پایین بین ۷ تا ۱۲ سالگی است. چرا که در این سنین استخوانهای کودک از جمله استخوانهای فک در حال رشد، تغییر و تقریبا نرم میباشند. با اقدام به موقع نه تنها دیگر به جراحی فک نیاز نخواهد بود بلکه مدت زمان درمان کاهش مییابد و کودک به سرعت درمان میشود. در نتیجه در بزرگسالی با مشکلات شدیدتر مواجه نخواهد شد.
درمان اندربایت با جراحی فک خطر دارد؟
هر جراحی، خطرات خاصی را به دنبال دارد. اما در جراحی فک برای درمان آندربایت، دوره نقاهت کمی دشوار و طولانی خواهد بود. مدت زمان دوره نقاهت حدودا ۱ ماه پس از جراحی فک میباشد. لازم به ذکر است که بیمار باید بعد از جراحی، به متخصص ارتودنسی مراجعه و دندانهای خود را ارتودنسی کند.
چرا درمان آندربایت باید سریعا صورت گیرد؟
آندربایت یا پروگناتیسم مندیبل که سبب به هم خوردن تقارن در فک و صورت اشخاص میشود، باید تحت درمان قرار گیرد. اگر در درمان آندربایت سهل انگاری شود، بیمار عوارض بسیار بدی را تجربه خواهد کرد و با پیشرفت بیشتر این ناهنجاری هزینه درمان آن نیز بیشتر میشود.