مفصل فکی و بروز سردرد 

رابطه سردرد و مفصل فکی

مفصل فکی و بروز سردرد  | یکی از نشانه های سالمندی، درد مفاصل است و همه از مشکلات آن خبر دارند. کمتر کسی است که از زانو درد یا دست درد بی خبر باشد و این دردها را تجربه نکرده باشد ولی ما مفصلی داریم به نام مفصل گیجگاهی فکی که اهمیت بسزایی در فعالیت های فیزیولوژیک ما مانند خوردن، صحبت و… دارد که متاسفانه تا زمانی که دچار مشکل نشود اهمیت آن نادیده گرفته می شود.


مطالب خواندنی دکتر بهنام خرمی جراح بینی اصفهان :


جراح فک اصفهان | مفصل فکی و بروز سردرد  .

مشکلات مفصل فکی و بروز سردرد

از مهم ترین مشکلاتی که زمینه ساز بروز مشکل در این مفصل می شود، اضطراب است که می تواند خود را به صورت فشردن فکین به هم به خصوص در طول خواب نشان دهد. این مساله باعث فشار به مفصل فکین خواهد شد و کم کم مشکلات خاص فکین مانند ناهماهنگی های حرکت و اختلال دیسک و تاندون های آن ناحیه ایجاد می شود که عواقبش درد ناحیه و به دنبال آن سردرد، محدودیت باز شدن دهان، صداهای فک، درد گوش و… است. پس در صورت مواجه شدن با چنین مشکلاتی، بدانید که مفصل گیجگاهی فکی دچار مشکل شده است.

مفصل گیجگاهی فکی یک مفصل سینوویال دارای دیسک مفصلی است که امکان حرکات لولایی و لغزش را فراهم می کند. این ترکیب پیچیده حرکات امکان جویدن، بلع و صحبت کردن موثر و بدون درد را فراهم می کند. سطوح مفصلی به وسیله بافت همبند فیبری پوشیده شده است. این ساختار بدون عروق و بدون عصب ظرفیت بیشتری را برای مقاومت در برابر تغییر دژنراتیو و امکان بازسازی خود نسبت به غضروف هیالن سایر مفاصل سینوویال دارد. با این حال، کپسول مفصل سینوویال و عضلات اطراف، عصب دهی شده هستند و به نظر می رسد که منشا اصلی درد در اختلالات مفصل گیجگاهی فکی باشند.

راهکارهای کاهش استرس

مهم ترین کار کاهش اضطراب و کنترل استرس تحت نظر روان پزشک یا روانکاو است. درمان های دیگر شامل استفاده از یخ یا گرما برای کاهش درد، خوابیدن صحیح و استفاده از وسایل مخصوص مانند اسپلینت که توسط دندان پزشک متخصص پروتز ساخته می شود و انجام تمرینات خاص است. در صورت نامرتب بودن دندان ها (مشکلات ارتودنسی) برای ردیف کردن آنها باید به دندان پزشک مراجعه کرد.

۴ عضله در ارتباط مستقیمی با این مفصل است. یکی از این عضلات عضله ماستر است که وقتی روی فک زیر گوش تا پایین دست می زنید در واقع آن را لمس می کنید. اگر این عضله موقع لمس درد گرفت، می تواند علامت مهمی از مشکلات این مفصل باشد. درد عضله روی ناحیه گیجگاه هم می تواند علامت مشکل در مفصل باشد. خودمان هم می توانیم این عضلات را معاینه کنیم و در صورت درد باید به متخصص بیماری های دهان مراجعه کرد. متوجه باشید که مشکلات مفصل می تواند به صورت سر درد بروز پیدا کند.

درمان سندرم TMJ

مفصل فکی و بروز سردرد  | برای درمان اختلال سندروم گیجگاهی فکی می‌توان از روش‌های خود مراقبتی در منزل، درمان‌های پزشکی یا جراحی باز استفاده کرد. پزشک متخصص در مرحله اول توصیه می‌کند درمان سندروم را با مراقبت‌های خانگی آغاز کنید و اگر بیماری همچنان در حال پیشرفت بود به سراغ جراحی مفصل گیجگاهی فکی بروید. در ادامه انواع درمان اختلال TMJ را مورد بررسی قرار می‌دهیم:

خود مراقبتی در منزل

مجموعه روش‌هایی که برای درمان اختلال سندروم گیجگاهی فکی در منزل مورد استفاده قرار می‌گیرند و اغلب باید آن‌ها را با یکدیگر ترکیب کرد شامل موارد زیر هستند:

  1. برای کاهش درد در ناحیه فک و صورت کیسه یخ را به مدت 10 دقیقه روی شقیقه و کنار صورت خود بگذارید.
  2. در صورت انجام تمرینات کششی فک طبق دستور پزشک حتما حوله گرم را به مدت 5 دقیقه کنار صورت خود قرار دهید. انجام این کار چند بار در طول روز برای کاهش درد بسیار موثر خواهد بود.
  3. برای جلوگیری از جویدن طولانی غذاهای نرم همچون پوره سیب‌زمینی، ماست، سوپ، تخم‌مرغ، پنیر، ماهی، سبزیجات پخته و میوه کمپوت شده بخورید.
  4. مصرف غذاهای سفت و خوراکی‌های جویدنی مثل هویج خام یا آدامس باعث افزایش درد در مفصل گیجگاهی فکی می‌شود.
  5. استفاده از آتل یا محافظ شب (نایت گارد) باعث می‌شود تا دندان‌های بالا و پایین به درستی روی هم قرار بگیرند و فک شما در طول شب وضعیت مطلوب‌تری داشته باشد.
  6. از انجام حرکات تحریک‌آمیز همچون حرکات شدید فک (خمیازه کشیدن) خودداری کنید. این مورد نیازمند تغییر سبک زندگی و کنار گذاشتن عادات رفتاری نامناسب است.
  7. برای کاهش استرس اقدامات مناسبی انجام دهید.

 دارودرمانی

اگر درمان اختلال سندروم گیجگاهی فکی با مراقبت‌های خانگی بهبود پیدا نکرد، می‌توانید طبق تجویز پزشک و بر اساس سابقه سلامتی خود از داروهای تسکین دهنده استفاده کنید. این داروها عبارتند از:

  • داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی
  • شل کننده‌های عضلانی
  • داروهای ضدافسردگی
  • بی‌حس کننده‌های موضعی
  • کورتیکواستروئیدها

جراح بینی اصفهان | مفصل فکی و بروز سردرد 

 درمان پزشکی

در صورتی که پزشک وضعیت سندروم TMJ شما را جدی تشخیص دهد، می‌تواند به کمک روش‌های زیر به درمان ناحیه مذکور بپردازد:

  1. فیزیوتراپی
  2. بوتاکس
  3. گرما درمانی
  4. خنک کننده درمانی

جراحی مفصل گیجگاهی فکی

در مواقعی که اختلال مفصل گیجگاهی فکی بسیار شدید باشد، جراحی بهترین و موثرترین راه‌کار برای درمان و از بین بردن درد خواهد بود. پزشک متخصص زمانی جراحی مفصل گیجگاهی فکی را توصیه می‌کند که مشکل و اختلال در مفصل اصلی ایجاد شده باشد. TMJ در این مواقع محدودیت زیادی در حرکت فک ایجاد کرده و علائم آن بسیار طولانی شده است. در روش جراحی پزشک متخصص یا دندانپزشک از راه‌کارهای زیر استفاده می‌کنند:

  • جراحی آرتروسکوپی (اصلاح دندان‌ها و تراز کردن آن‌ها)
  • جراحی آرتروسنتز (خارج کردن مایعات و مواد زائد از درون مفصل گیجگاهی فکی)
  • جراحی باز (تعویض مفصل)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *