آیا افراد سرطانی میتوانند ایمپلنت کنند؟
آیا ایمپلنت باعث سرطان دهان می شود؟ چطور باید مطمئن شد که ایمپلنت سرطانزا نیست؟ آیا افراد سرطانی میتوانند ایمپلنت کنند؟ جزو سؤالاتی هستند که بیماران بسیار از دکتر آرش گلستانه میپرسند، کسانی به سرطان دهان مبتلا میشوند که دخانیات و مشروبات الکلی مصرف میکنند. همچنین در سال حدوداً 60000 نفر از افراد به این بیماری مبتلا میشوند، پس احتمال ابتلا به کارسینومای دهان بسیار کم است. ما در این مقاله داریم تا بیشتر در این مورد صحبت کنیم، همراه ما باشید..
مطالب خواندنی دکتر بهنام خرمی جراح بینی اصفهان :
- عمل بینی استخوانی
- جراحی نوک بینی چگونه است؟
- تغییر شکل فک با کشیدن دندان
- جراح فک اصفهان
- توصیه های عمل بینی استخوانی
- عوارض انحراف بینی
- علائم پولیپ بینی
- بهترین جراح بینی اصفهان
- شرایط انجام جراحی نوک بینی
- فواید جراحی بینی استخوانی
سرطان دهان چیست و چگونه ایجاد میشود؟
در حال حاضر یکی از بیماریهای شایع، سرطان است که در اثر رشد بیش از حد سلولهای بدخیم در بدن رخ میدهد، یکی از انواع سرطانها نیز که متأسفانه در بین افراد میانسال شایعتر است، سرطان دهان یا کارسینوما است که با سرعت زیادی در بدن پخش میشود و در قسمت زبان، گونه و یا لبها به وجود میآید. علامت این سرطان دهان به اینگونه است که ابتدا بهصورت آفت غیر سرطانی، گوشت قرمز و یا یک خط در دهان ظاهر میشود. سپس بهمرورزمان به سرطان تغییر شکل دهد این نوع سرطان به دلیل مصرف دخانیات، الکل، ژنتیک و ویروس اچ پی وی(HPV) است.
سرطان دهان (Oral cancer) سرطانی است که در محوطه دهان (زبان، کف دهان، کام سخت و لثه) تشکیل میگردد. سرطان دهان رشد یاختههای بدخیم در دهان یا زبان است. این نوع سرطان نادر ولی درعینحال خطرناک است. سرطان دهان ممکن است لبها، کام، زبان، غشاهای درونی لب یا گونه، یا ناحیه لوزهها را درگیر سازد. این سرطان در بزرگسالان بالای ۴۰ سال شایعتر است، ولی شیوع آن در بین جوانانی که از تنباکوی جویدنی استفاده میکنند در حال افزایش است. عوامل افزایشدهنده خطر آن مصرف تنباکو به هر شکل (از جمله نوع جویدنی)، سابقه خانوادگی سرطان دهان، سابقه قبلی سرطان دهان، سوءمصرف الکل تماس با آفتاب (در مورد سرطانهای لب تحتانی) است.
آیا ایمپلنت ممکن است باعث سرطان شود؟
متأسفانه، یکی از نگرانیهای سایر افراد قبل از کاشت ایمپلنت، خطر سرطان است. به همین دلیل بسیار از ما میپرسند آیا ممکن است ایمپلنت سرطانزا باشد؟ تحقیقات انجام شده درصد شیوع این بیماریها را محاسبه کرده.
در جواب این سؤال دکتر بهنام خرمی به اینگونه پاسخ دادهاند :
خوشبختانه تا به امروز هیچ گزارشی مبنی بر سرطانزا بودن ایمپلنت نبوده است. در واقع ایمپلنت نهتنها سرطانزا نیست؛ بلکه فوایدی چون جلوگیری از تحلیل استخوان فک دارد. ایمپلنت مناسبترین روش جبران دندانهای ازدسترفته است و هیچ ارتباطی بین سرطان و ایمپلنت وجود ندارد.
هیچ روشی بدون عوارض نیست و برخی از عوارض ایمپلنت با سرطان دهان اشتباه گرفته میشود که به شرح ذیل است:
- التهاب لثه : یکی از مواردی که بعد از انجام ایمپلنت بسیاری افراد را نگران میکند التهاب لثه است. این عارضه بسیار به سرطان شباهت دارد و به همین دلیل متأسفانه افراد بهاشتباه تصور میکنند.
- بروز عفونت: در برخی از موارد محل ایمپلنت عفونی میشود و ورم و زخم دهان را به همراه دارد. اما باید به این نکته اشاره کرد که ایمپلنت ارتباطی با سرطان ندارد و با مصرف آنتیبیوتیک برطرف میشود.
- لق شدن: یکی دیگر از عوارضی که ایمپلنت به همراه دارد لق شدن است که با سرطان هیچ ارتباطی ندارد.
- آسیبدیدگی به عصب: در زمان کاشت ایمپلنت ممکن است عصب دچار آسیب شود که این عارضه درد و بیحسی را به همراه دارد.
- خونریزی لثه: یکی از عارضههایی ایمپلنت به همراه دارد خونریزی لثه است. این عارضه کوتاهمدت است و معمولاً بعد از یک هفته از بین میرود.
ایمپلنت درمانی بسیار حساس است و لازم است تا توسط پزشک بامهارت انجام شود، توصیه میشود قبل از انجام ایمپلنت حتماً در مورد تخصص و تجربهٔ پزشک موردنظر خود تحقیق کنید و نمونه کارهایشان را مشاهده نمایید.
چطور باید مطمئن شد که ایمپلنت سرطانزا نیست؟
همانطور که میدانید جای خالی دندان سن را چندین سال بالاتر نشان میدهد و همچنین ظاهر زیبایی ندارد به همین دلیل پزشکان این روش را بسیار به بیماران پیشنهاد میدهند؛ زیرا بهترین و شبیهترین روش به دندان طبیعی است همچنین عملکردی مانند دندان دارد؛ زیرا پایه ایمپلنت در فک کاشته شده و سپس تاج بر روی آن سوار میشود در این مورد که ایمپلنت سرطانزا نیست کاملاً مطمئن باشید و با خیال راحت لبخندتان را زیبا کنید. تحقیقات بسیاری برای سرطانزا بودن این روش انجام شده و نتایج میزان 0.00017 را نشان دادهاند.
چرا افراد سرطانی بیشتر در معرض پوسیدگی دندان هستند؟
متأسفانه، شیمیدرمانی که افراد سرطانی انجام میدهند باعث نابودی بزاق دهان شده و خشکی دندان را به همراه دارد، همچنین تعادل باکتری دهان را برهم میزند و کلسیم و فسفر را کاهش میدهد، یکی دیگر از عوارض شیمیدرمانی دارد ضعف سیستم ایمنی بدن است و تمام این موارد باعث میشوند تا افراد سرطانی دندانشان در معرض پوسیدگی باشد.
آیا افراد سرطانی میتوانند ایمپلنت کنند؟
افراد سرطانی اگر به مدت سه ماه از مدت تا درمانشان گذشته باشد میتوانند ایمپلنت کنند و ممنوعیتی برای این افراد وجود ندارد؛ ولی بهتر است قبل از انجام ایمپلنت با پزشک خود مشورت کنند؛ اما اگر بیمار در مراحل شیمیدرمانی است ایمنی بدن بسیار پایین است و بیشتر از سایر افراد در معرض عفونت قرار دارند
در آخر؛ من از سرطانزا بودن ایمپلنت دندان میترسم؛ آیا نباید ایمپلنت کنم؟
متأسفانه، یکی از باورهای غلط درمورد ایمپلنت احتمال سرطانزا بودن این روش است، به همین علت بسیاری از افراد از انجام این درمان امتناع میکنند و بسیار میپرسند که آیا ایمپلنت باعث سرطان می شود؟ در جواب این سؤال باید گفت خیر، هیچ گزارشی تا به کنون جهت سرطانزا بودن این روش ارائه نشده و اگر ایمپلنت توسط پزشک باتجربه نیز انجام شود فوایدی برای فک و دندان دارد. اما این نکته را توجه داشته باشید! افرادی که مبتلا به سرطان هستند در طول درمان نمیتوانند ایمپلنت انجام دهند و میبایست بعد از شیمیدرمانی سه ماه صبر کنند و بعد از مشورت با پزشک جهت ایمپلنت اقدام کنند.