انواع روکش ایمپلنت دندان از نظر جنس و نحوه اتصال
قبل از کاشت دندان بهتر است با انواع روکش ایمپلنت دندان آشنایی داشته باشید. هرکدام از انواع روکش کیفیت و استحکام متفاوتی دارند. برای انتخاب بهترین روکش ایمپلنت دندان تا انتهای مطلب همراه ما باشید. در ادامه توضیح میدهیم که روکش ایمپلنت چیست؟ چگونه ساخته میشود؟ انواع آن چه تفاوتی با هم دارند؟ هزینه هرکدام از انواع روکش چقدر است؟ بهترین نوع روکش کدام است؟
درصورتیکه قصد کاشت دندان دارید، حتما در مورد انواع روکش ایمپلنت از دندانپزشک اطلاعات لازم را دریافت کنید.
همراه ما باشید با مطالب خواندنی و آموزنده دکتر بهنام خرمی جراح بینی اصفهان – جراح فک اصفهان :
- عارضه گوش درد بعد از جراحی و کشیدن دندان عقل
- علت درد گوش و فک
- چطور متوجه پولیپ بینی خود بشویم ؟
- بهترین جراح بینی اصفهان دکتر بهنام خرمی
- بعد از ضربه به بینی باید چه کاری را انجام بدهیم؟
- مشکلات فکی عامل به وجود آمدن سردرد های میگرنی
- دکتر بهنام خرمی بهترین جراح فک اصفهان
- نکاتی مهم برای جلسه مشاوره جراحی بینی
- راهکار های درمانی صدای مفصل فک
- بررسی هزینه عمل جراحی زیبایی بینی
روکش ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان یکی از روشهای پرطرفدار برای جایگزینی دندان از دست رفته است. اگر شما هم یک یا چند دندان خود را از دست دادهاید، میتوانید با کاشت دندان، به طور دائمی این مشکل را برطرف کنید. ایمپلنت از سه قسمت تشکیل شده است. پایه فلزی آن درون استخوان فک قرار گرفته و قسمتی به نام اباتمنت روکش را به این پایه متصل میکند. روکش روی پایه فلزی ثابت شده و کاملا شبیه به دندان طبیعی دیده میشود.
در واقع آخرین مرحله در کاشت ایمپلنت، قراردادن روکش روی آن است. پایه ایمپلنت بیش از ۳۰ سال دوام آورده و در صورت رعایت بهداشت بدون مشکل در فک باقی میماند. اما معمولا روکش و اباتمنت هر ۱۰ سال یکبار نیاز به تعویض خواهند داشت. در ادامه انواع مختلف روکش را به شما معرفی میکنیم.
نحوه ساخت انواع روکش ایمپلنت دندان
روکش ایمپلنت باید به طور سفارشی تهیه شود. به همین دلیل دندانپزشک بعد از قراردادن پایه ایمپلنت قالبگیری را انجام میدهد. قالب به آزمایشگاه فرستاده میشود تا روکش ایمپلنت باتوجهبه این ساختار تهیه شود. ممکن است ساخت روکش تا ۲ ماه طول بکشد. در این مدت دندانپزشک یک روکش موقت را روی ایمپلنت قرار میدهد.
انواع روکش ایمپلنت دندان
روکش ایمپلنت دندان انواع مختلفی دارد. این روکشها از مواد مختلفی مانند سرامیک، چینی، طلا، نقره یا آلیاژهای فلزی دیگر ساخته میشوند. بادوامترین نوع روکش از جنس طلا است. اما اگر میخواهید ظاهر کاملا طبیعی داشته باشد، باید جنس سرامیک یا چینی را انتخاب کنید.
علاوه بر جنس، روکشها در نوع اتصال هم با هم تفاوت دارند. برخی از آنها چسبانده شده و برخی دارای پیچ هستند. در نوع اول اتصال ساده بوده و روکش با چسب یا سیمان دندانپزشکی به اباتمنت متصل میشود. اما در نوع دوم روکش دارای پیچ لینگوال یا اکلوزال است. در نوع پیچدار برداشتن روکش برای ترمیم یا تعمیر آسانتر است. اما روکشها از نظر جنس بهصورت زیر دستهبندی میشوند.
به نقل از stonecanyondental دررابطهبا میزان کاربرد هر یک از انواع روکش:
روکش ایمپلنت چسبی یا سیمانی بیشتر از نوع پیچدار کاربرد دارد. زیرا اتصال آن برای دندانپزشک خیلی راحتتر است و چالش سفت کردن پیچها در موقعیت نامناسب را ندارند. مراجعهکنندگان نیز روکش چسبی یا سیمانی را به دلیل ظاهر طبیعیتر ترجیح میدهند.
روکش ایمپلنت دندان
روکش ایمپلنت دندان از نظر نحوه اتصال به دو نوع پیچدار و سیمانی تقسیم میشوند.
۱. روکش زیرکونیا
یکی از بهترین و مرغوبترین انواع روکش ایمپلنت دندان روکش زیرکونیا است. زیرکونیا جامد سفید بوده و استحکام بالایی دارد. اما بهتر است از این نوع روکش برای دندانهای پشتی استفاده شود. مواد زیرکونیا در چندین طیف سفید موجود است. اما شفافیت دندان طبیعی را ندارد. به همین دلیل ممکن است برای دندانهای جلویی طبیعی دیده نشود.
اگر بخواهید از روکش زیرکونیا برای دندانهای جلو استفاده کنید، دندانپزشک روی روکش زیرکونیا جامد از یک نسخه شفافتر زیرکونیا استفاده میکند. این نوع زیرکونیا نیمه شفاف بهاندازه زیرکونیا جامد استحکام نداشته و به همین دلیل باید زیر آن روکش پشتیبان وجود داشته باشد. از روکش نیمه شفاف نور بیشتری عبور کرده و شبیه به دندان طبیعی دیده میشود.
۲. روکش چینی جوش خورده با فلز (PFM)
این نوع روکش ایمپلنت از فلزاتی مانند طلا، کبالت، نیکل و تیتانیوم ساخته میشود. در نتیجه استحکام بسیار خوبی داشته و میتوان تا سالهای طولانی غذاهای سفت را با آن خورد. روی فلز با پرسلن پوشیده شده است تا شبیه به دندان طبیعی باشد. قبل از روی کار آمدن روکشهای زیرکونیا، روکش PFM بهترین نوع روکش محسوب میشد. این روکش علاوه بر استحکام بالا، رنگ طبیعی داشته و کاملا شبیه به دندانهای دیگر دیده میشود.
یکی از معایب این نوع روکش دیدهشدن پایه فلزی به شکل یک خط تیره در امتداد خط لثه در برخی مواقع است. به همین دلیل برای دندانهای جلو نمیتوان از این نوع روکش استفاده کرد. یکی از معایب روکش PFM دیدهشدن پایه فلزی به شکل یک خط تیره در امتداد خط لثه در برخی مواقع است.
۳. روکش سرامیکی
روکشهای سرامیکی یا چینی بهترین و طبیعیترین روکش برای دندانهای جلویی هستند. این نوع روکش تماما از چینی ساخته شده است. این نوع روکش از نظر شکل، اندازه و رنگ کاملا شبیه به دندان طبیعی هستند. هیچ فلزی در ساخت روکش استفاده نشده و زیستسازگار است.
مهمترین نکته منفی در مورد روکش سرامیکی این است که بهاندازه روکشهای فلزی استحکام ندارد. برای استفاده طولانی از آن باید به نکات مراقبتی دقت زیادی داشته باشید. لازم به ذکر است قیمت این نوع روکش نسبت به روکشهای فلزی بالاتر است. روکشهای سرامیکی کاملا شبیه به دندانهای طبیعی بوده و برای ایمپلنت دندانهای جلو مناسب است.
۴. روکش با آلیاژهای طلا
یکی از انواع روکش ایمپلنت دندان روکش طلا است. در ساخت این نوع روکش طلا با فلزهای دیگری مانند پالادیوم، کروم یا نیکل ترکیب میشود. آلیاژ فلزی استحکام روکش را بالا برده و قیمت را تا حد زیادی کاهش میدهد. این نوع روکش استحکام و دوام بسیار زیادی دارد. احتمال شکستن یا فرسوده شدن آن بسیار پایین است. جلای آلیاژ طلا بالا بوده و راحت میتوان آن را تمیز کرد.
از معایب اصلی روکش با آلیاژهای طلا ظاهر غیرطبیعی آن است. به همین دلیل برای دندانهای جلو از این روکش استفاده نمیشود. اما برای دندانهای پشتی گزینه خوبی است.
۵. روکش ایمپلنت ایمکس
جدیدترین نوع روکش ایمپلنت دندان روکش ایمکس است. این نوع روکش تمام سرامیک بوده و از جنس لیتیوم دی سیلیکات است. روکش ایمکس بسیار شبیه به دندان طبیعی است و در زیبایی جز بهترینها محسوب میشود. دوام و استحکام ایمپلنت ایمکس بسیار بالا است و برای دندانهای جلو و عقب میتوان از آن استفاده کرد. هزینه این نوع روکش نسبت به انواع دیگر بالاتر است.
روکش ایمپلنت انواع مختلفی دارد. روکشهای سرامیکی در کنار مقاومت بسیار طبیعی هستند و برای دندانهای جلویی بهتر است. روکش زیرکونیا، آلیاژ طلا و PFM بسیار مقاوم هستند اما بهتر است برای دندانهای عقب استفاده شوند.