خطرات عفونت دندان
خطرات عفونت دهان و دندان | آبسه یا عفونت دندان خود به خود و بدون درمان از بین نمیرود. در صورتی که آبسه بترکد، درد به طور قابل ملاحظه ای کاهش مییابد. اما این به معنی عدم نیاز به درمان دندان آسیب دیده نیست. در صورتی آبسه از بین نرود، عفونت دندان به فک و سایر نقاط سر و گردن سرایت میکند. ممکن است فرد به «سپتیسمی» یا «گندخونی» دچار شود که یک عفونت خطرناک پیشرونده در کل بدن است.
در صورتی که سیستم ایمنی بدنتان ضعیف است و علائم عفونت دندان را نادیده بگیرید و نسبت به درمان به موقع آن اقدام نکنید، خطر پخش شدن عفونت در بدن بیشتر هم میشود.
همراه ما باشید با مطالب خواندنی و آموزنده دکتر بهنام خرمی جراح بینی اصفهان – جراح فک اصفهان :
- عوارض طولانی مدت کاشت ایمپلنت دندان
- بهترین جراح بینی اصفهان دکتر بهنام خرمی
- چرا دچار پس زدن ایمپلنت دندان می شویم ؟
- دکتر بهنام خرمی بهترین جراح فک اصفهان
- از مزایا و معایب کاشت ایمپلنت all-on-۴ بدانید :
عوارض عفونت دندان
خطرات عفونت دهان و دندان | عوارض عفونت دندان عبارتند از:
۱- کیست دندان
در صورت عدم توجه به پیشگیری و یا درمان به موقع عفونت دندان، حفرهای در قسمت پایین دندان به وجود میآید و با مادهای به شکل مایع پر میگردد، که به آن کیست دندان میگویند. ایجاد کیست خود میتواند باعث و بانی بیماریهای دیگر باشد. در این مرحله باید به وسیله داروهای آنتیبیوتیک این کیستها را از بین برد. در صورت تشدید این کیستها، گاهی نیاز است از طریق عمل جراحی توسط دندانپزشک این کیستها برداشته شوند.
۲- عفونت خونی
از دیگر عوارض عفونت دندان، عفونت استخوان یا کورک استخوانی است. این مسئله هنگامی رخ میدهد که عفونت به جریان خون راه پیدا کرده و باعث تب، حالت تهوع و درد شدید در ناحیه استخوان عفونی شده، شود. این عارضه معمولا در نواحی استخوانی فک و صورت اتفاق میافتد. البته زمانی که کار از کار بگذرد و عفونت به جریان خون راه پیدا کند، هیچ استخوانی در بدن از آسیب و عفونت در امان نخواهد بود. برای حل این مشکل باید از آنتیبیوتیک خوراکی یا تزریقی استفاده کرد.
۳- ایجاد لخته در سینوسهای مغز
اگر چه این مسئله نسبتا نادر است ولی آمارها نشان میدهد که از هر ده نفر یک نفر ممکن است به دلیل مشکلات عفونی دندان، دچار بیماری ترومبوز سینوس کاورنوس شود. این بخش جایی در قسمت زیرین مغز قرار دارد. نکته قابل اهمیت این است که عفونت دندان ممکن است باعث شکلگیری لخته خون در این سینوس شود. این مسئله در صورت تشدید، حتی ممکن است منجر به مرگ فرد شود. اما با استفاده از آنتیبیوتیکهای مناسب یا در صورت نیاز با عمل جراحی، میتوان سینوس را تخلیه کرد.
۴- گلودرد مزمن
گلو درد لودویگ هم میتواند یکی دیگر از عوارض عفونت دندان باشد. این اختلال میتواند با تورم و درد در نزدیکی زبان و گردن همراه باشد. در مواردی که اختلال شدیدتر میشود، حتی میتواند مجرای تنفسی را مسدود کند. این اختلال، با مصرف آنتیبیوتیک درمان میشود. ولی اگر این مورد شدید باشد، ممکن است به درمان اورژانسی برای رفع انسداد تنفسی نیاز باشد.
همچنین عفونت دندان میتواند سینوزیت فک بالایی را دچار اختلال کند و علائمی نظیر درد، تب و حساسیت گونهها را به همراه بیاورد. در این مورد نیز مصرف آنتیبیوتیک توصیه میشود.
روش های درمان عفونت دندان
درمان عفونت دندان با روشهای مختلفی انجام میشود، معمولا روشهای دارویی بهتر از روشهای خانگی هستند. اگر دندان درد شدید دارید یا دندان شما عفونت زیادی کرده است استفاده از دارو میتواند نتیجه بهتری داشته باشد تا استفاده از روشهای خانگی و سنتی. ازجمله داروهایی که برای درمان عفونت دندان استفاده میشود میتوان به آنتی بیوتیکهایی چون پنیسیلین، کلیندامایسین، مترونیدازول، آزیترومایسین و.. اشاره کرد. این آنتی بیوتیکها علاوه بر اینکه عفونت دندان را کاهش میدهند میزان التهاب و درد آن را از بین خواهند برد.
روش دارویی به دلیل استفاده از مواد شیمیایی در ساخت داروها دارای عوارض بسیاری است. ازجمله روشهای خانگی و سنتی میتوان به استفاده از آب نمک، زردچوبه، سیر و… اشاره کرد. فردی که به علائم عفونت دندان مبتلا است باید سریعاً به دندانپزشک مراجعه کند.
به منظور خارج کردن چرک و عفونت، معمولا دندانپزشک ابتدا از دندان یا فک عکسبرداری کرده و سپس با توجه به شدت مسئله از ابزارها و روشهای مختلف استفاده میکند. روشهای درمانی عفونت دندان عبارتند از :
۱- استفاده از داروهای آنتیبیوتیک
متداولترین روش برای از بین بردن عفونت دندان و سایر عوارضی که از این موضوع نشات میگیرد، مصرف آنتیبیوتیک است. آنتیبیوتیکها همچنین میتوانند از سرایت عفونت به سایر نقاط بدن پیشگیری کنند. آموکسی سیلین و مترونیدازول از جمله داروهایی هستند که بدین منظور استفاده میشوند. نکته مهم این است که این داروها به هیچ عنوان جایگزین درمان توسط دندانپزشک یا برای به تعویق انداختن آن نیست. از مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک ها پرهیز کنید.
۲- خارج کردن چرک و عفونت
در این روش شکافهایی بر روی عفونت ایجاد و چرک را خارج کرده، سپس محل خروج چرک را با محلول نمک، ضدعفونی میکنند.
۳- عصبکشی
در این روش دندان را سوراخ کرده و پس از خارج کردن قسمتهای آسیبدیده دندان را پر میکنند.
۴- کشیدن دندان
در صورت از بین رفتن ریشه دندان، برای خارج کردن چرک و عفونت، نیاز به کشیدن دندان خواهد بود.