علل لق شدن دندان و روش درمانی

لق شدن دندان و روند ترمیم

لق شدن دندان امری غیر عادی نیست. انواع مختلف شرایط زندگی، مسائل بهداشتی و سایر عوامل می‌توانند باعث لق شدن دندان در بزرگسالی یا بالا رفتن ریسک بروز آن شوند. دندان لق الگوهای جویدن را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد و باعث تحلیل رفتن لثه و از دست دادن اعتماد به‌نفس شخص می‌شود.

در این مطلب به علل لق شدن دندان، تاثیر آن و همچنین اقداماتی که می‌توان در مورد رفع این مشکل انجام داد، می‌پردازیم. پس تا انتها با ما همراه باشید.


همراه ما باشید با مطالب خواندنی و آموزنده دکتر بهنام خرمی جراح بینی اصفهان –  جراح فک اصفهان  :


جراح بینی اصفهان | جراح فک اصفهان | 
 علائم پس زدن ایمپلنت

دلایل لق شدن دندان دائمی

همه افراد با افزایش سن، دندان‌های اولیه خود را که با نام دندان شیری شناخته می‌شوند، از دست می‌دهند. سپس این دندان‌ها با ۳۲ دندان اصلی و دائمی جایگزین می‌شوند. دلایلی که ممکن است طی آن‌ها دندان‌های دائمی را نیز از دست بدهیم یا آن‌ها لق شوند، شامل موارد زیر هستند:

ژنتیک

در بعضی موارد، دندان‌های ثانویه به‌دلیل ناهنجاری‌های ارثی تشکیل نمی‌شوند. همچنین به ‌خاطر بعضی شرایط مادرزادی، دندان‌ها شروع به لق شدن می‌کنند. این نوع از لق شدن دندان آژنزیس (Agenesis) نام دارد. بنابراین توصیه می‌کنیم کودک خود را از همان سال‌های ابتدایی پیش یک دکتر دندانپزشکی کودکان ببرید تا به معاینه سلامت دندان‌های او بپردازد.

بیماری لثه

یکی دیگر از علت‌های شایع لق شدن دندان دائمی، بیماری لثه است که بین لثه و دندان فاصله ایجاد می‌کند. این فاصله پاکت نام دارد و با گذشت زمان، می‌تواند عواقبی مانند پوسیدگی دندان‌ها، عقب نشینی بافت‌ها و لق شدن دندان اصلی را به همراه داشته باشد. سایر علائم بیماری لثه عبارت هستند از:

  1. لثه‌هایی که حساس، قرمز، دردناک یا متورم هستند.
  2. لثه‌هایی که هنگام مسواک زدن خونریزی می‌کنند.
  3. رکود لثه
  4. تغییر در شیوه قرار گرفتن دندان‌ها روی هم

لق شدن دندان در اثر ضربه

لق شدن دندان دائمی بر اثر ضربه یکی از رایج ترین علت‌های از دست دادن دندان در بزرگسالی است. آسیب‌های گوناگون ورزشی، زمین خوردن، تصادف‌های رانندگی و انواع دیگر ضربه‌ها می‌توانند باعث لق شدن دندان شوند. اگر کودک شما چنین حوادثی را تجربه کرده است، بلافاصله به یک دکتر دندانپزشکی کودکان مراجعه کنید.

بارداری

افزایش استروژن و پروژسترون در دوران بارداری بر استخوان‌ها و بافت‌های دهان تاثیر می‌گذارد. افزایش سطح این هورمون‌ها، پریودنشیوم (periodontium) را که مجموعه‌ای از استخوان‌ها و رباط‌هایی است که از دندان ها محافظت می‌کند و آن‌ها را در جای خود نگه می‌دارد، تغییر می‌دهد. هنگامی که پریودنشیوم تحت‌تاثیر قرار می‌گیرد، یک یا چند دندان ممکن است لق شوند.

عوامل موثر دیگر بر دندان لق شامل مواردی وجود حفره‌ها، تغذیه نامناسب، سیگار کشیدن، دسترسی نداشتن به خدمات دندانپزشکی و بهداشت ضعیف دندان می‌شوند.

جراح بینی اصفهان - جراح فک اصفهان | . شیوه صحیح استفاده از نخ دندان برای دندانی که ایمپلنت شده است چگونه است؟

پیشگیری از لق شدن دندان

افراد همیشه نمی‌توانند از لق شدن دندان جلوگیری کنند اما برای کاهش خطر آن می‌توان اقداماتی را انجام داد. از جمله :

  • مسواک زدن کامل دندان‌ها دو بار در روز
  • روزانه یک مرتبه نخ دندان کشیدن
  • خودداری از سیگار کشیدن
  • مراجعه به دکتر دهان و دندان برای معاینه و جرم‌گیری در فواصل زمانی کوتاه
  • استفاده از محافظ دندان مناسب هنگام ورزش
  • استفاده از محافظ هنگام خواب در صورتی که مشکل ساییدن یا به‌هم فشردن دندان دارید.

درمان هایی برای دندان لق

درمان دندان لق به علت شکل‌گیری این مشکل بستگی دارد. فرد باید از اثربخش بودن روش‌هایی که برای رعایت بهداشت دهان و دندان‌هایش پیش گرفته است، اطمینان حاصل کند. همچنین مراجعه منظم به دکتر دهان و دندان را از یاد نبرد. علاوه ‌بر رویکرد قدیمی استفاده از دندان مصنوعی، دندان‌پزشکان چندین درمان جدیدتر را برای درمان لق شدن دندان جلو و سایر دندان‌ها ارائه می‌دهند.

ایمپلنت

برای پر کردن جای خالی دندان‌ها، ایمپلنت گزینه‌ای بسیار مناسب است. ایمپلنت دندان از جنس تیتانیوم خالص است که با بدن انسان سازگاری دارد. شکل آن به‌صورت میله باریکی است که در استخوان فک قرار داده می‌شود. اگر از ایمپلنت به‌درستی نگهداری کنید، ماندگاری زیادی خواهد داشت.

دندان مصنوعی یا پروتز دندان

پروتز یا دندان‌های مصنوعی، به دو صورت جزئی که برای جایگزینی یک یا چند دندان و کلی که برای جایگزینی هر دو ردیف دندان‌ها است، استفاده می‌شوند. این نوع پروتزها متحرک هستند.

بریج یا پل دندانی

برای کسانی که یک یا چند دندان خود را از دست داده‌اند و توانایی مالی لازم برای استفاده از ایمپلنت دندان را ندارند، بریج دندانی می‌تواند بهترین گزینه ممکن باشد. این ابزار به‌طور ویژه برای پر کردن جای خالی به‌وجود آمده بین دندان‌ها طراحی شده است که عملکرد مناسبی دارد و همچنین از لحاظ زیبایی، لبخند شما را به حالت طبیعی برمی‌گرداند. اگرچه پل دندانی مزایا و شرایط طبیعی ایمپلنت‌های دندانی را ندارد اما راهکاری خوب و استاندارد برای درمان لق شدن دندان پر کرده است.

ایمپلنت‌ها، بریج‌های دندانی و پروتزها همه ابزارهایی برای جایگزینی دندان لق و یا از دست رفته هستند. هزینه درمان دندان لق به رویکرد خاص مورد استفاده توسط پزشک دهان و دندان، تعداد دندان‌های از دست رفته، سلامت فک و عوامل دیگر بستگی دارد.

جراح بینی اصفهان - جراح فک اصفهان | تأثیر مواد غذایی بر سلامت دهان و دندان .

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم ؟

دندان لق و از دست دادن آن در بعضی موارد به‌راحتی نادیده گرفته می‌شود ولی امری است که باید جدی بگیرید و دنبال راه درمان آن باشید. از آن‌جایی که دندان‌ها می‌توانند حرکت کنند، از دست دادن آن‌ها منجر به ناهماهنگی در قرارگیری آن‌ها روی هم می‌شود.

در صورت لق شدن دندان در اثر ضربه و همچنین ابتلا به بیماری‌های لثه، هر چه سریع‌تر به پزشک مراجعه کنید. اگرچه لق شدن دندان بسیار رایج است اما نه تنها بر عزت نفس فرد تاثیر می‌گذارد، بلکه مشکلات سلامتی قابل توجهی را نیز برای او به‌وجود می‌آورد. لق شدن دندان دائمی می‌تواند ناشی از شرایط ژنتیکی، ضربه یا آسیب، بیماری لثه، حفره‌ها و بهداشت نامناسب دندان باشد.

بنابراین حتما نسبت به سلامت دندان‌های خود حساس باشید و سعی کنید محیط دهان را با مسواک زدن و استفاده صحیح از نخ دندان و دهان‌شویه‌ها تمیز نگه دارید. از طرفی از شرایطی که باعث آسیب دیدن دندان‌هایتان می‌شود دوری کنید.

One thought on “علل لق شدن دندان و روش درمانی

  1. زیر نظر دکتر بهنام خرمی جراحی دندان داشتم چون ایشون همیشه برای چکاپ های من با دقت و صبوری معاینه و توصیه های مراقبتی انجام میدن بهداشت و سلامت دندان هام در شرایط خوبیه و شکر خدا با مشکل لقی دندان روربرو نشدم و اینو مدیون حساسیت و نکات خوب دکتر خرمی هستم که لثه های سالمی دارم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *